Lajiesittelyt

Akrobatia

Perusakrobatiaa harjoitellaan Tykkimäen Sirkuskoulussa kaikissa tasoryhmissä. Usein tunnit aloitetaan leikillä tai muulla lämmittävällä tekemisellä, jonka jälkeen siirrytään akrobatiaosioon. Se voi sisältää aivan akrobatian perusteita, kuten kuperkeikkoja, tikkuhyppyjä ja erilaisia parin kanssa tehtäviä harjoituksia. Edistyneemmissä ryhmissä käsilläseisonta, kärrynpyörät ja sen variaatiot, voltit ja pariakrobatia kuuluvat ohjelmaan. Osalla tunneista keskitytään myös suurien ihmispyramidien kasaamiseen. Omien ohjelmien tekeminen, niiden hiominen ja esityskuntoon saattaminen on erityisesti ennen vuotuista Talvisirkusta ja kesän Huvilavetin esiintymisviikkoja tärkeää.

Yksipyöräinen

Yksipyöräisellä ajaminen saattaa näyttää monesta hurjalta ja pelottavalta. Sirkuskoulu järjestää kerran viikossa tunnin verran opetusta lajissa. Tunneille ovat tervetulleita kaiken tasoiset ajajat, perusteet opetetaan tunnilla ja niistä siirrytään vaativampiin temppuihin, kuten takaperin ajamiseen, pomppimiseen, “sahaamiseen” ja erilaisiin nousuihin. Yksipyöräisellä ajo kehittää tasapainoa ja koordinaatiokykyä monipuolisesti. Varusteeksi tunnille on hyvä ottaa joustavat ja mukavat vaatteet, kengät tai tossut eikä ensikertalaisella kypäräkään päässä ole pahitteeksi.

Jongleeraus

Tykkimäen Sirkuskoulussa on alusta asti ollut taitavia jonglööreja ja tätä perinnettä pyritään jatkamaan. Jongleeraus eli tuttavallisemmin jonkka, tarkoittaa erilaisten esineiden heittelyä ja tasapainottamista keholla. Se kehittää silmän ja käden yhteistyötä ja toimii kuntojumppana niska- ja hartiaseudulla. Sirkuskoululla on laaja valikoima erilaisia jongleerausvälineitä, kuten palloja, huiveja, keiloja, renkaita, diaboloja, devil stickejä (kukkakeppi), lautasia yms. joilla pääsee hyvään alkuun lajin harrastamisessa. Pidemmälle edetessä voi sijoittaa omiin välineisiin. Varsinaisia jongleeraustunteja koululla ei ole, mutta aina kun on mahdollista harjoitella omaa lajia, on myös mahdollista harjoitella jongleerausta. Eikä jongleerauksen harjoitteluun kotonakaan tarvita paljon tilaa!

Ilma-akrobatia

Ilma-akrobatiaa Tykkimäen sirkuskoulussa harjoitellaan kankaalla ja rengastrapetsilla.

Muut lajit

Tykkimäen Sirkuskoulussa voi myös harjoitella paljon muita lajeja. Mahdollisuudet nuorallakävelyyn, rola-bolaan, vanteisiin, tikkaisiin ja tasapainopalloihin ovat hyvät. Avainasioita kaikissa lajeissa ovat turvallisuus, sujuvuus ja jämäkkyys. Nuorallakävelyä voi harjoitella turvalliselle korkeudelle säädetyllä (n. 50cm) nuoralla. Opettaja on aina läsnä ja mukana on hyvä olla joko nahkatossut tai nuorallakävelyyn erityisesti tarkoitetut tossut, jotta vältetään jalkapohjien turha kipeytyminen. Rola-bola ja tasapainopallot kehittävät nimensä mukaisesti tasapainoa. Omia välineitä hankkimalla lajivalikoimaa voi omalla kohdalla kasvattaa rajattomasti.

Leave a Reply